Trebloggen del 2: I første del av trebloggen var vi på oppdagelsesreise gjennom historien og så hvordan trekonstruksjoner gjennom tidene har utviklet seg. Vi har en fortid hvor tre har vært et essensielt byggemateriale. I dag er heldigvis tre på vei til å vinne frem på nytt etter en periode preget av stål og betong. Tre er et sterkt og fleksibelt byggemateriale med et CO2-fotavtrykk langt mindre enn betong, stål og mur1.
Bannerfoto: Betong-lignende materialer kan dateres tilbake tusener av år og var et materiale hyppig brukt i det gamle Romerriket. Blant annet består Colosseum i Roma av store deler betong. Foto: Creative Commons/Wikimedia
Snart starter vi i NCC oppføringen av Norges største kontorbygg i massivtre på Valle i Oslo øst. «Valle Wood» blir navnet på dette spennende prosjektet, som skal sertifiseres BREEAM Excellent. I sammenheng med dette lanserer vi en serie med treblogger signert miljørådgiver Mette Hjulmand Erbs i NCC Building. Les og bli litt klokere på tre som byggemateriale!
Populært med betong i Romerriket
Betong-lignende materialer kan dateres tilbake tusenvis av år og var et materiale hyppig brukt i det gamle Romerriket; blant annet Colosseum (toppbilde) og Pantheon består av store deler betong2. Romerne tok med seg kunnskap og erfaring om sement og betong rundt i Europa, men med Romerrikets fall gikk utviklingen i stå i flere århundrer.
Det endret seg da engelske Joseph Aspdin tok patent på en ny og forbedret type sement «Portlandsement» i 18243 og franske Joseph Monier utviklet og tok patent på armert betong i 18674. Flere norske forretningsmenn forsøkte seg med sementproduksjon på slutten av det 19. århundre, men det var motstand mot betong i Norge og en av datidens store byggherrer, jernbanen, ville ikke bruke armert betong.
Gjenoppbygging etter krigen
Dette mønsteret endret seg i etterkrigstiden i Norge og resten av Europa. Byer over hele kontinentet måtte gjenoppbygges etter 2. verdenskrig. Betong og andre ny-utviklede materialer ble brukt for å supplere tre og tilfredsstille kravet for byggemateriale. Betong begynte å erstatte tre ved konstruksjon av broer, demninger, høyhus etc. Samtidig ble bruken av plast mer vanlig og erstattet mange treprodukter, noe som førte til at utviklingen av trekonstruksjoner gikk litt i stå5 .
Stål og betong er fortsatt dominerende materialer i byggesektoren, men tre er i løpet av de siste årene blitt et mer populært byggemateriale til større konstruksjoner. Det er mange gode grunner til at tre er blitt gjenintrodusert som et godt alternativ til stål og betong. Vi lever i en tid hvor det er ekstremt viktig å være så CO2-nøytral som mulig for å begrense klimaendringene. Til tross for grønn betong, som er mer miljøvennlig enn tradisjonell betong, er tre fortsatt en klar vinner når det kommer til CO2 regnskap1. Det er også mange andre fordeler ved å bruke tre som byggemateriale, som for eksempel godt innemiljø, rask byggeprosess og god akustikk, som jeg vil se nærmere på i del 3 av trebloggen.
Stay tuned!
Hilsen Mette
Jeg vil lese første del av trebloggen!
Kilder:
- Bugge, Lars (12013), http://www.bygg.no/article/103646
- Moore, David (11999), The Pantheon
- Courland, Robert (12011), Concrete Planet: the strange and fascinating story of the world’s most common man-made material
- Russell, Jesse & Cohn, Ronald (12012), Reinforced Concrete
- Sagbruksmuseum (12016)