Våren er kommet og det begynner å klø i grønne fingre etter en lang vinter. Her er ti tips fra NCCs gartner Malene Norli for hva du bør gjøre med plen, busker og andre planter nå.
Vårsesongen starter for alvor når ting begynner å spire og når mesteparten av snøen har smeltet. Som gartner i NCC er jeg og mine kolleger i full gang med å gjøre uteområdene klare for vår- og sommersesongen.
Det første vi gjør er å fjerne grus fra gress og vei, gjødsle og kalke, renske opp i bed og beskjære trær og busker. Her er mine tips for at du kan å få uteområdene dine til å blomstre i tiden framover:
1.Gressplenen bør kalkes. Gjør det mens den er fuktig, dette hjelper kalken med å trenge ned i jorda. Sjekk gjerne værmeldinga og kalk rett før regnvær.
2. Gjødsling av plen bør gjøres etter første klipp. Bruk gjerne hønsepelets. Disse lukter litt, men det er dette som fungerer best.
3. Løv og småkvist som ligger på plenen bør fjernes. Lag deg en kompostbinge, så blir det fin gjødsel med tiden.
4. Gammelt plantemateriale i blomsterbedene bør lukes vekk, dette gir bedre vekstvilkår for nye blomster.
5. Busker og trær bør beskjæres og døde greiner fjernes. Vent med å beskjære rosene til bjørka har «museører» (små blader). Rosebuskene beskjæres slik at det står igjen 4-5 vekstpunkter.
6.Legg kompost rundt busker, trær og i blomster- og staudebed.
7. Mange vil pynte til 17.mai og planter derfor ut sommerplanter til da. Dette kan gå bra, men hvis det blir frost, noe det blir mange steder i mai, vil mye av dette dø. Hvis du har plantet i brikker kan dissa tas inn om du ser det blir nattefrost. Noen planter tåler frost som f.eks påskeliljer og stemor. Tomater, agurk, paprika, chilli og flere andre planter som liker det varmt bør ikke plantes ut før jordtemperaturen er på ca 15 grader.
8. Av redskaper en «må» ha for arbeidene: For meg er en rosesaks og en liten plantespade et must. En bøtte er heller ikke å undervurdere. Har du hage er også en større spade, skyffel og rake nødvendig.
9.Løk plantes oftest på høsten, men kan plantes tidlig på våren. Noen frø må såes inne fra feb-mai som for eksempel tomat, paprika, agurk, chili og koriander. Andres kan såes direkte ut som gulrøtter, blomkarse, agurkurt, rødbete, reddik og salat. Salat og Reddik kan såes flere ganger for å få mest mulig ut av sesongen. Fiberduk kan være lurt å bruke for å beskytte diverse grønnsaker for forskjellige flyvende utøy.
10. Når du er ferdig med vårstellet, sett deg ned og nyt hagen og uteområdene!
- Les mer om: NCC drift og vedlikehold av uteområder
Lykke til med uteområdene i år!
Malene Norli
Gartner i NCC