Trebloggen, del 3: Vi er kommet frem til tredje del av trebloggen og har vi nå fått bedre kjennskap til tre- og andre byggematerialers historiske utvikling i Norge. Vi er kommet til epoken der stål og betong som dominerende materialer er iferd med å ebbe ut, og som vi konkluderte i forrige bloggpost, bidrar gammel erfaring kombinert med ny kunnskap og teknologi til å åpne døren for trematerialets fulle potensial som sterkt og fleksibelt byggemateriale. Det er nettopp det vi skal utforske i denne bloggposten: Hva er fordelene med å bygge i tre?
Der er en rekke gode grunner til å bruke tre som byggemateriale. Siden jeg i alle mine innlegg har fokus på bærekraft, tar jeg utgangspunkt i at tre er et av de få fornybare byggematerialene på markedet i dag. Selv om resirkulerte elementer kan inkorporeres i betong og andre typer materialer, krever det fortsatt mye energi i produksjonsfasen, og elementene er ikke fornybare. Massivtre derimot, opptar CO2 i sin «produksjonsfase» og binder klimagassene gjennom byggets levetid1. De største utslipp forbundet med bruk av massivtre, er gjerne under transport (på samme måte som med transport av andre materialer).
Har beroligende virkning
Flere studier viser til at eksponering av tre i bygninger har en positiv effekt på innemiljøet og brukerens velvære. Tre skal, som naturen selv, ha en beroligende virkning på menneskets psyke og bidra til velvære i hverdagen2. Når det gjelder bruk av tre i kontorbygninger, skal det både kunne øke produktiviteten og redusere sykefraværet3 – kvaliteter som burde stå høyt på ønskelisten til enhver arbeidsgiver som vil ha positive resultater og glade medarbeidere.
Raskere byggeprosess
De fleste i byggebransjen er enige i at tid er penger! Vi ser gjerne at byggeprosessen skjer fort og effektivt, uten å gå på kompromiss med den høye kvaliteten som skal leveres. Generelt vil det medgå mindre tid på et bygg oppført i tre sammenlignet med en lik bygning som er bygget med mere konvensjonelle materialer1. Dette bekreftes av et større prosjekt i Trondheim, der identiske ni-etasjers boligbygg ble oppført i henholdsvis tre, og i stål og betong. Erfaringer fra dette byggeprosjektet viser at bygget i tre ble oppført dobbelt så fort som de identisk like byggene i stål og betong4. Raskere byggetid vil dessuten spare praktiske omkostninger blant annet til rigg, leie av kran og byggestrøm.
Bidrar positivt til miljø og klima
Listen over trematerialers kvaliteter forsetter, men for å konkludere – tre som byggemateriale haren rekke positive egenskaper og kan dessuten bidra til fysisk og psykologisk velvære for byggets brukere. Sist, men ikke minst må jeg igjen understreke, at et bygg i tre kan spare vår overbelastede atmosfære og våre begrensede ressurser, og dermed bidra til et forbedret miljø og klima.
I del 4 av trebloggen med tittelen Mythbusters, skal vi se nærmere på flere av materialets omstridte svakheter, så som brannsikkerhet og vedlikehold. Er dette riktig eller er det utelukkende myter? Les med i neste bloggpost!
Hilsen Mette!
Jeg vil lese første del av trebloggen!
Jeg vil lese andre del av trebloggen!
Kilder:
1. Rambøll (12012) Analyse av dagens offentlige bygg i Norge
2. reThink Wood (12015) Wood and Indoor Environment, Architectural Record; Wood as a Restorative Material in Healthcare Environments (12015) FPInnovations; Kristian Bysheim, Anders Nyrud & Kristen Strobel (12016) Building materials and wellbeing in indoor environments, Norsk Treteknisk Institutt.
3. Burnard og Kutnar (12015) Wood and human stress in the built indoor environment: A review; Arne Sellæg (12017).
4. Mari Gisvold Garathun (12015) Boligblokk i tre tok halvparten så lang tid å bygge som «naboblokka» i betong.