For to år siden ble Nepal rammet av et voldsomt jordskjelv som målte 7,9 på Richters skala. Landet befinner seg fortsatt i gjenoppbyggingsfasen og flere tusen mennesker er fremdeles hjemløse. Det er særlig de fattigste områdene som har et skrikende behov for hjelp.
Min venn og kollega Carolina Nilsson og jeg er to jenter fra Ingeniører Uten Grenser Sverige. Vi er nå i Nepal for å hjelpe “Build Up Nepal”, en organisasjon som har som målsetting å finne rimelige og enkle måter å bygge jordskjelvsikre hus av lokale materialer på. Dette utrolige prosjektet ville ikke vært mulig uten vedvarende støtte og bidrag fra entreprenørselskapet NCC.
Fra et nytt perspektiv
I vårt tilfelle var vi nødt til å se alt fra et nytt perspektiv, ettersom mange lokale fra landsbyene ikke kan lese eller skrive. Årsaken er at økonomiske problemer iblant gjør at foreldrene sender barna sine ut i arbeid i stedet for på skole. Foreldrene trenger penger og føler at de ikke har noe annet valg enn å la barna jobbe og bidra til familiens underhold. Og når barn jobber fremfor å gå på skole, mister de ofte muligheten til å lære å lese og skrive.
Så enkelt som mulig
For å kunne hjelpe Build Up Nepal i bygge- og kommunikasjonsprosessen måtte vi gjøre alt så enkelt som mulig. Vi måtte tilbake til det grunnleggende og late som om vi var helt uvitende om alt som heter bygging for å finne den beste måten å overføre informasjonen på. Det var slik vi fikk ideen til å lage instruksjonsvideoer både på engelsk og nepalsk. En video om takkonstruksjoner som Carolina lagde, vil nå bli testet, og det vil bli lagd videoer for hver del i byggeprosessen, akkurat som en bruksanvisning.
Jeg har dessuten kontaktet FN og ambassaden i forbindelse med prosjektet. De ga oss kontaktopplysninger til en norsk diplomat og en svensk mann som jobber med kommunikasjonsprosesser og menneskerettigheter i FN. Carolina og jeg skal ha et møte med FN vedrørende måten prosessene fungerer på her og hvordan vi kan gjøre ting mer effektivt.
Utfordrende omgivelser
Det er ingen hemmelighet at mange bærekraftige prosjekter og produkter blir til i utfordrende omgivelser. Folk som stilles overfor både hverdagslige problemer og naturkatastrofer med bare et minimum av ressurser til rådighet, er ofte de mest innovative. Begrensede økonomiske midler kombinert med miljøproblemer kan gi opphav til originale og funksjonelle byggemåter.
Dette prosjektet er veldig viktig for oss og vi ønsker å gjennomføre det på en så god måte som mulig. Vi er mer enn takknemlige for donasjonene fra NCC. Uten dem ville dette prosjektet ikke vært mulig. Takk NCC!
Hoda Karamzadeh, frivillig i Ingeniører Uten Grenser Sverige