Trygge og sikre arbeidsplasser er et av NCCs viktigste fokusområder og tunge løft med løftekraner er et identifisert høyrisikoområde. I et unikt samarbeid mellom NCC, Microsoft, ARROW, Sigma og Edins Byggkranar, er nyutviklet teknologi testet ut for identifisering av objekter på bakken under kranens arbeidsområde.
Teknologien basert på kameraovervåking er relativt enkel, men krever avansert programvare for å fungere. I dette prosjektet har Microsoft levert den skybaserte tekniske plattformen og vært bindeleddet mellom NCC og Microsofts partnere med spesialkompetanse.
Gjennom årene har NCC utviklet effektive rutiner for økt sikkerhet på byggeplassene, men den menneskelige faktoren forblir alltid som en risiko som må løses. Testen ved prosjektet Ångström Laboratory i Uppsala i Sverige, har vist at det er mulig å oppdage, og til slutt også advare ansatte som er under en kran eller på vei inn i en risikosone.
Testene av digitale beskyttelsesbarrierer gir oss verdifull kunnskap om teknologimulighetene og innsikt i hvilke muligheter vi har hvis forskjellige typer aktører jobber sammen.
Pioneering Safety 2017
Testene på Ångström Laboratory er en videreutvikling av Safe Site-konseptet, som vant NCCs interne sikkerhetskonkurranse Pioneering Safety 2017. Gjennom diskusjoner med Microsoft kom NCC i kontakt med Microsofts partnere ARROW og Sigma for å få hjelp med programvareutvikling. Edins Anleggskraner var ansvarlig for montering av kameraer på kranene.
Selve prosjektet gjennomføres i Sverige, men erfaringene fra prosjektet vil etter hvert bli benyttet i hele NCC-konsernet.
Fakta: Slik fungerer det
Kameraer er festet til bommen på tårnkranen og samler bilder som blir behandlet på en datamaskin som ligger i kranhytta. Datamaskinen identifiserer personer, kjøretøy og krankroken. All databehandling utføres i kranhytta for umiddelbart kunne varsle kranføreren og eventuelle personer på bakken. Et definert område under bommen bestemmer om personer og kjøretøy befinner seg i et alarmområde eller ikke.
Systemet er sperret slik at ingen uvedkommende skal få tilgang til dataene. Personvernet er dermed ivaretatt.