Elektrolærling i NCC Mostafa dro fra Syria som 14-åring

Som barn demontert Mostafa Marestawi lyspærer og koblet ledninger for å få billykter til å fungere. Kanskje var det helt naturlig å tenke at elektriker var yrkesveien å gå. Det var det også for Mostafa. Men det skulle vise seg å bli et par omveier på veien dit.

Som barn demontert Mostafa Marestawi lyspærer og koblet ledninger for å få billykter til å fungere. Kanskje var det helt naturlig å tenke at elektriker var yrkesveien å gå. Det var det også for Mostafa. Men det skulle vise seg å bli et par omveier på veien dit.

Mostafa har nylig begynt som elektrolærling i NCC Norge, hvor han er utplassert i verkstedhallen i Hokksund. Her kommer det inn maskiner og utstyr som trenger vedlikehold fra hele Østlandet. For øyeblikket jobber han med en stor trafo som skal oppgraderes for voltuttak. Mostafa har alltid vært fasinert av elektrisitet, og alt fra han var liten var han opptatt å få finne ut hvordan ting hang sammen. Trangen til å demontere for å feilsøke brødristere, kjøleskap og komfyrer er fortsatt til stede, men nå er det maskinparken til NCC som ettergås.

Mostafa er fra Syria, men flyttet derifra da han var 14 år. Etter å ha bodd et par år i Libanon og Algerie, flyttet han til sine foreldre og søsken som i mellomtiden hadde bosatt seg på Jessheim.

Stor overgang til det norske samfunnet

Overgangen til det norske samfunnet ble stor, men han fant fort ut at det beste var å ta en utdanning. I samråd med sine brødre tok han avgjørelsen på å starte på elektro. Drivkraften var at han ville hjelpe folk med å fikse ting.

I begynnelsen var det vanskelig med et nytt språk, men han likte matematikk godt. Da tok han et grep og ba lærerne i norsk og engelsk om å gi han konkrete oppgaver så han skulle bestå fagene. Han fikk derimot veldig gode karakterer i tallfagene.

Etter et par praksisperioder i bedrifter som ikke tok han seriøst, mistet han først litt troen på en yrkesvei innen elektro. For Mostafa var det ikke nok å bare stå og se på at noen gjorde arbeidet. Han ville skru selv. Fordi tidligere praksiserfaring ikke svarte til forventningene, var Mostafa litt skeptisk til å si ja, da NCC tok kontakt. Han fikk snakket til seg en to ukers prøveperiode for å se hva NCC kunne tilby, og det viste seg å være midt i blinken!

Lærlingplass i NCC tente motivasjonen

I NCC møtte han fagskoleingeniør Svein Arne Tobiassen som ga han tillit til å jobbe selvstendig, og vips hadde Mostafa fått øynene opp for bygg- og anleggsbransjen og alle de store maskinene og kjøretøyene! Flere av kjøretøyene er automatiserte, som krever vedlikehold og reparasjon. Dette gjør at Mostafa får brynt seg på store maskiner, kompliserte ledningsnettverk og en svært variert arbeidshverdag.

Mange av maskinen er så store, at det er mer lønnsomt at han selv reiser ut, i stedet for at maskinene skal inn på verksted. Tidligere i år var han på NCC-prosjektet Venjar-Eidsvoll. Her bygger NCC nytt jernbanespor. Som elektrikerlærling fikk han sjekke kabler, gjøre vedlikehold på maskiner og annet arbeid. Mustafa synes NCC har levert på alle forventingene til en inspirerende lærlingperiode, han har spennende oppgaver, snille og hjelpsomme kollegaer og det er godt miljø på verkstedet.

-Det beste med å være lærling i NCC er at jeg får mye ansvar. Når vi skal starte med en ny oppgave blir jeg godt forklart hvordan jobben skal gjøres, og så får jeg prøve meg alene. Svein Arne forklarer godt og viser hva vi skal gjøre. Så følger jeg skjema og kobler det jeg skal gjøre. Han viser meg tillit, og så får jeg jobbe alene. Til slutt går han over og sjekker at alt er gjort på riktig måte, sier Mostafa.

En fagarbeider med stolthet

Om fem år håper Mostafa at han fortsatt er i NCC, men i en stilling der han har litt mer ansvar enn i dag. Han ønsker seg en utfordrende jobb der de har bruk for dyktige medarbeidere som tar ansvar. Pågangsmotet til Mostafa er det ingenting å si på. Han har en spesiell vilje til å ville noe med sin egen utvikling.

Avslutningsvis har Mostafa en oppfordring til alle som vurderer yrkesfag.

-Norge har stort behov for fagarbeidere med god kompetanse, jeg er stolt av å snart kunne ha fagbrevet i hånda! Det er ikke bare å melde seg på for å få fagbrev, det krever målrettet arbeid og vilje. Det vi jobber med og utdanner oss til krever mye av oss, og vi kan kalle oss fagarbeidere med stolthet.

Legg til kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.