Mutomo-prosjektet: Vann vokser ikke på trær

NCC-ansattes donasjon julen 2016 bidrar til å gi de 250.000 innbyggerne i Mutomo-regionen i Kenya et bedre liv, forteller Sten Kvarfordh som driver prosjektet.

NCC-ansattes donasjon julen 2016 bidrar til å gi de 250.000 innbyggerne i Mutomo-regionen i Kenya et bedre liv, forteller Sten Kvarfordh som driver prosjektet.

 

Sten Kvarfordh

Jeg heter Sten Kvarfordh og er tannlege av yrke. Jeg bestemte meg tidlig for å gi mitt bidrag til en bedre verden. Da jeg var i 30-årene møtte jeg en lege som fortalte om sitt arbeid i de fattigste delene av Afrika. Jeg følte umiddelbart et kall og tenkte at også jeg en dag skulle jobbe for å gi fattige mennesker bedre levekår. I dag driver jeg Mutomo-prosjektet, som skal gi de 250.000 innbyggerne i Mutomo-regionen i Kenya et bedre liv. Prosjektet drives som en ideell organisasjon under parolen “hjelp til selvhjelp”,

Kan fylle vanndunkene

Nå strømmer vannet i Mutomo. I alle fall noen steder. Uten vår innsats ville innbyggerne i Mutomo måttet gå minst seks kilometer for å hente vann. Nå kan de i stedet fylle vanndunkene sine i nærheten av der de bor. I vannkiosker.

En vannkiosk er et lite hus der man henter vann. Det går en vannledning fra borehullet til vannkiosken. Normalt koster en ”jerican”, som rommer 20 liter vann, rundt tre øre. Summen betales kontant til personen som er ansvarlig for kiosken. I kiosken er det montert en vannmåler som kontrollerer hvor mye vann hver enkelt kjøper. Vannanlegget drives av et kooperativ og alle innbyggerne i byen får del i overskuddet fra vannsalget. Foto: Sten Kvarfordh

Julen 2016 donerte NCC 125.000 kroner til Mutomo-prosjektet. I hard konkurranse ble vi en av de tre organisasjonene som NCC ønsket å støtte etter en avstemming blant sine medarbeidere. Vi vant ikke den største summen på 750 000 kroner, men vi er meget takknemlige for bidraget som har gått til våre vannprosjekter.


Blant verdens tørreste

Mutomo-regionen er blant verdens tørreste områder, med bare to korte regntider i året. Tørken herjer i lange perioder, og derfor prioriteres prosjekter som har til formål å bedre vannforsyningen. Her lagres regnvann på ulike måter. Vanndammer samler opp vann fra fjellsprekker, og installasjoner med vanntanker i plast samler regnvann fra takene via takrenner. Vannet som samles i dammer og tanker, er ofte urent og er nødt til å renses. Det er et prosjekt i seg selv, og derfor gleder vi oss nå over å ha funnet vann langt nede under den røde, tørre jordoverflaten.


Vann i rikelige mengder

Vi har boret en 250 meter dyp brønn, og vannet strømmer i rikelige mengder. Det er veldig givende å se gleden hos menneskene her. Det er i slike situasjoner jeg kan se tilbake på den gangen jeg møtte legen som gjorde en innsats for å redde verden og kjenne at jeg til tross for hardt slit har valgt riktig vei. En utrolig lykkefølelse!

Vannboring i Mutomo. Foto: Sten Kvarfordh

NCCs juledonasjon holdt til boring av en brønn, en pumpe, solpaneler til å drive pumpen, gjerde, vanntank, rørinstallasjoner samt en vannkiosk og vanntrau til dyr.


Gjesteblogger:
Sten Kvarfordh

Legg til kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.