Neste generasjon arbeidsklær vil styrke sikkerheten på våre bygge- og anleggsplasser

Synlighetsvesten ble oppfunnet en gang på 1930-tallet, og siden den gang kan vi vel ikke si at så mye har skjedd med den. Nå løfter vi i NCC blikket og ser på neste generasjons synlighetsklær.

Med våre samarbeidspartnere har vi gjennomført tester av «tenkende arbeidstøy» Synlighetsklærne benytter blant annet AI-teknologi og klærne kan kommunisere med omverdenen. Og skulle ulykken skje, varsler løsningen om at noe har skjedd.

Dette er neste generasjons synlighetsklær og mulighetene for anvendelse er store. Det er bare fantasien som setter begrensninger for hva vi kan gjøre med arbeidstøyet vi de kommende årene vil ta i bruk.

Løsningene vi nå ser på innebærer et helt nytt nivå på arbeidstøyet, med kunstig intelligens, sensorer og varslingssystemer. Det mener vi i NCC vil bidra til at sikkerheten på våre bygge- og anleggsplasser og forbindelse med veiarbeid vil kunne styrkes betraktelig.

 

Ved hjelp av kunstig intelligens og maskinlæring kan neste generasjons arbeidstøy oppdage og varsle om fall og ulykker. Innebygde lys vil også gjøre arbeiderne mer synlige enn før.

Vi har testet tenkende arbeidstøy i Sverige det siste året. Nå jobber vi med å få til liknende tester i Norge. Synlighetsklær med AI-teknologi og innebygget LED-lys gir mer synlighet enn tradisjonelle synlighetsklær, og utstyret skjønner i tillegg når brukerne har trøbbel. Dette er et stort skritt fremover og kan bidra til økt sikkerhet i våre prosjekter.

Tilbakemeldingene vi har fått etter testene våre i Sverige er positive. Derfor er det spennende for oss å hente inn erfaringer også fra Norge.  Vi ønsker å få innspill og lære mer om hva som fungerer og hvordan vi kan ta i bruk løsninger som virkelig bidrar til økt sikkerhet for alle våre ansatte.

Claes Henschel

 

Foto og film: Johan Röisland / NCC

Legg til kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.